Menu

Rozsvěcení vánočního stromu – tradičně i netradičně (27. 11. 2023)

V rámci projektu podpořeného z Fondů EHP a Norska připravil Dalešický pivovar ve spolupráci se svými projektovými partnery, spolkem DUSOT a Industry Museum Akureyri slavnostní rozsvěcení vánočního stromu v areálu pivovaru s podtitulem „Vánoční atmosféra tradičně i netradičně.“ Cílem bylo představit nejen tradiční zvyky obou zemí v čase adventním, ale také přiblížit návštěvníkům tradiční vánoční pokrmy dalekého Islandu.

Návštěvníci měli při této příležitosti šanci poznat tradiční islandské vánoční menu, jenž se skládá z následujících chodů: uzená jehněčí kýta, batátové pyré, jalovcová omáčka, čokoláda, fenykl, nakládaná zelenina a bulgur, a ochutnat vánoční islandský chléb, který nejen, že výborně chutná, ale na Islandu je jeho výroba spojená s dobou, kdy se u jeho pečení, ale hlavně zdobení sejde celá rodina, stejně jako u nás při pečení vánočního cukroví.

Návštěvníkům jsme ukázali, že na Islandu je většina vánočních zvyků a pokrmů naprosto odlišná od těch našich jako např brambory na sladko, které u nás nejsou běžné. Společným pokrmem však pro obě kultury jsou oblíbenéperníčky, jejichž chuť dle českého receptuvětšina návštěvníků velmi dobře zná. Vzácností byly tak perníčky podávané dle islandské receptury.

Zajímavým zpestřením zejména pro děti byly islandské omalovánky se třinácti skřítky . Ti dletradicenosíod 12.12. do 24.12. dětemdrobnosti do boty. Každýskřítekmásvéislandskéjméno: Stekkjastaur - Dřevonožka nebo Askasleikir - Vylizovač misek.Večerní adventní atmosféru umocnily také vánoční koledy, které si všichni příchozí rádi společně u rozsvíceného vánočního stromu a světélkujících prskavek zazpívali.