Menu

Horácké noviny: A do úmorného vedra řval strýc Pepin

Páteční podvečer doslova hořel, a tak nebylo od věci někde svlažit jazyk. A proč ne rovnou v pivovaru. V tom dalešickém jste se vedle osvěžení fyzického mohli dočkat i osvěžení duchovního. Konala se tu totiž další Hrabalovská noc.

A ta spočívá v čem? V tom, že pro návštěvníky jsou připraveny netradiční prohlídky pivovaru. Dalo by se ovšem říci, že ani tak neprocházíte pivovarem jako že procházíte filmem Postřižiny (1980), který se v těchto místech natáčel, a pivovar je dodnes nasáklý jeho duchem. A bylo velmi příjemné, že hned té první prohlídky se zúčastnil i Jaromír Šofr, který tehdy při natáčení dnes kultovního filmu stál za kamerou.

Před návštěvníky tak ožívaly legendární scény z filmu Postřižiny, které předvedli herci z dalešického divadelního souboru DUSOT. Hned při první zastávce jsme byli svědky příjezdu strýce Pepina, který přijel na čtrnáct dní. Další scény šly pak jedna za druhou a na závěr nemohla chybět kultovní scéna s pumpičkou od firmy Runkas z Boleslavovy ulice.

Pivo se v Dalešicích vařilo nejpozději od konce 16. století. V době, kdy Jiří Menzel v pivovaru natáčel svůj legendární film, pivo se tu už nevařilo, to se ale změnilo na konci 20. století, kdy pivovar získali současní majitelé a postupně výrobu piva obnovili. Letos je tomu právě dvacet let, kdy byl natočen první půllitr.