Menu

Masopust a „Koblížkový den“ v Dalešickém pivovaru (4. 2. 2023)

Další z akcí pořádaných v rámci projektu podpořeného z fondů EHP a Norska v souvislosti s prezentací českých a islandských tradic a zvyků, byla oslava Masopustu a „Koblížkového dne“. Koblížkový den patří k islandským tradičním svátkům, který se slaví sedm týdnů před Velikonocemi. Akce se tak propojila s Masopustní veselicí, jež se v Dalešicích, i prostorách pivovaru, které bývají jednou ze zastávek průvodu, koná pravidelně díky místním hasičům. Při akcích pořádaných Dalešickým pivovarem v rámci daného projektu bývá zvykem nabídnout návštěvníkům gastronomické tradiční i netradiční pokrmy, nemohly tedy chybět ani tentokrát. Vzhledem k masopustnímučasu jsme účastníkům připravili oblíbené zabíjačkové speciality, kterých se mohli nasytit před začátkem půstu.

Ti, co zavítali ten den do Dalešického pivovaru, se také mohli zapojit do plnění a zdobení koblížků dle českých a islandských receptur, tato možnost zaujala především děti, které se pustily samy zejména do zdobení. Náplně byly různé, několik druhů marmelád, karamelové máslo, šlehačka z mascarpone, čokoládová či karamelová poleva. Na obalení byl pak k dispozici cukr smíchaný se skořicí. O islandské koblížky byl velký zájem, někteří chtěli dokonce vyzkoušet všechny náplně, které se servírovaly. Sladký chod jsme doplnili již zmíněnými ochutnávkami z tradiční české zabíječky v podobě jednohubek s jitrnicí, jelitem a tlačenkou. Návštěvníkům organizátoři vysvětlili, proč součástí pohoštění byly také islandské koblížky. Následovalo příjemné povídaní např. o tom, jak se liší naše koblížky od islandských. Tato příležitost byla využita také k poskytnutí informací o projektu a finanční podpoře fondů EHP a Norska, včetně chystané inovaci muzea v prostorách pivovaru.

K akci se následně připojil také Dalešický masopustní průvod v maskách, který obohatil pivovarskou masopustní akci tancem a hudbou.