Menu

Rozsvěcení vánočního stromu (3. 12. 2023)

Dne 3. 12. se v pivovaru v Dalešicích uskutečnilo tradiční rozsvěcení vánočního stromu. Tentokrát byla předvánoční atmosféra umocněna čerstvou nadílkou sněhu, který dokreslil jedinečnost příchodu adventního času. Napadený sníh poskytl prostor mimo jiné pro spontánní radovánky dětí, které na akci spolu s rodiči dorazily.

Divadelní soubor DUSOT zazpíval jako každý rok několik koled, děti přednesly básničky a poté už následovalo samotné rozsvícení vánočního stromu. Návštěvníci se mohli ohřát připraveným punčem nebo čajem. K tomu se podávaly také placky z různých těst jako např. škvarkové s mákem, sladové a bramborové, které byly připraveny na litinové plotýnce na sucho.

Díky spolupráci s islandským partnerem se návštěvníci měli také možnost již podruhé seznámit s tradičními zvyky dodržovanými ve vánočním čase na Islandu. Konkrétně byl vysvětlen význam tzv. „vánoční kočky“ nazývané v originále Jólakötturinn. Tato obrovská a zlomyslná kočka je známá z islandského folklóru již po staletí. Přichází k lidským obydlím právě o Vánocích. Potuluje se po zasněžené krajině a podle legend požírá lidi, kteří před Štědrým dnem nedostali od svých blízkých žádné nové oblečení.

Nechyběla ani připomínka některých našich známých či méně známých zvyků jako např. ovazování vánočního stolu: před štědrovečerní večeří se řetězem nebo provazem ovazovaly nohy stolu (především zvyk rolníků a zemědělců), aby se zajistilo, že se příští rok zase všichni sejdou u štědrovečerního stolu.

Součástí představení islandských a tuzemským vánočních tradic byla i možnost ochutnávky tradičního vánočního islandského chleba a také chleba upečeného dle receptu našeho (dalešického) šéfkuchaře.