Menu

Zapomenutá řemesla (14. 10. 2023)

Na akci „Nejen pan správce je pivovaru pán“ dne 14. 10. 2023 navázala i tentokrát připomínka zapomenutých řemesel. Připravili jsme bohatý program pro všechny věkové kategorie. Pro děti byla vytvořena stezka s několika stanovišti, kde si mohly ověřit své znalosti o daných řemeslech, po dokončení úkolůzískaly malý dáreček v podobě dřevěné skládanky.

Všichni návštěvníci, zejména rodiče s dětmi, si zde mohli z připraveného těsta, chutnajícího jako trdelník, připravit placky a hady na ohni. Mezi představovanými řemesly byli zastoupeni kováři, koláři, pradlena a poprvé také bednář, za což jsme byli velmi rádi, protože v České republice již máme pouze 5 bednářů. Vzácným hostem byl osobně pan Fryzelka z Bednářství Fryzelka z dalekých Vlachovic. Návštěvníci se dozvěděli vše o bednářském řemeslu, včetně srovnání, jak tomu bylo dříve a dnes. V neposlední řadě mohli okusit „valaškou whisky“ ze sudu přímo od pana Fryzelky, který prozradil dokonce i tajemství dosažení takové kvality svého produktu. U kovářů ze SŠ řemesel a služeb v Moravských Budějovic si návštěvníci mohli vyzkoušet, jak těžká, ale krásná kovářská práce je. Pan kolář ukázal opět svou autentickou sbírku nářadí. Doprovodila ho tentokrát také pradlenka, která připomněla, jaký byl život bez automatické pračky. V neposlední řadě, díky spolupráci s islandským partnerem, jsme se mohli setkat s řemeslem rakváře, který byl již potřetí součástí této akce v rámci společného projektu.

Návštěvníci byli vtáhnuti do času bez mobilů, automatických praček, elektřiny a ostatních vymožeností dnešní doby. Herci divadelního souboru D.U.S.O.T. v dobových kostýmech jako by vrátili čas a my si společně mohli připomenout tradiční život řemeslníků a místních venkovských obyvatel.